İsrail sınır dışı edilmeyi reddeden ilk sığınmacıları hapse attı
İsrailli bir insan hakları grubunun bildirdiğine göre, yedi Eritreli sığınmacı, Ruanda’ya gönderilmeyi reddettikten sonra, bir İsrail cezaevine süresiz nakletti.
İsrail hükümeti, on binlerce Afrikalı göçmenin üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmek veya belirsiz bir süre için hapsedilmek arasında seçim yapmasını istediği için, sığınmacıların süresiz gözaltına alındıkları ilk kişilerdir.
“Bu, sığınmacıların yaşamı ve haysiyetine saygısızlık eden, ırkçılıktan etkilenen bir küresel çapta daha önce görülmemiş sınırdışı işlemi,” Tel Aviv’e dayalı iki mülteci hakkı olan ASSAF ve Mülteci ve Göçmenlik Hattı için atılan ilk adımdır gruplarının Çarşamba günü yapılan açıklamada bulundu.
Örgütler, Salı günü güney İsrail’in Saharonim hapishanesinde gözaltına alınan yedi sığınmacının ikisi işkence mağduru olduklarını açıkladı.
İsrail medyasında çıkan haberlere göre, yüzlerce sığınmacı Salı günü geç saatlerde Holok’un gözaltı merkezinde yedi Eritralıyı hapse atmak için açlık grevine başladı.
600 tehcir uyarısı
BM mülteci kuruluşu (UNHCR), İsrail’in yaklaşık 27 bin Eritralı ve 7 bin 700 Sudanlı sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi.
Geçtiğimiz Kasım ayında, İsrail hükümeti geri kalan sığınmacıları rızaları olmadan sınır dışı etme planlarını açıkladı.
İnsan hakları grupları, İsrail bugüne kadar yaklaşık 600 kişiye tehcir uyarısı yaptığını söyledi.
İsrail medyası, her iki Afrika ülkesinin de İsrail hükümeti ile resmi anlaşmalar yapmayı reddetmesine rağmen, sınırdışı edilenlerin arasında yer alması beklenen üçüncü ülkelerin Ruanda ve Uganda olduğu düşünülüyor.
Haklar grupları, “Uganda ve Ruanda’nın sınırdışı planına katılmayı ve İsrail’in Afrika sığınmacılarını muamele etmelerini ve bazılarının soykırımdan ve diktatörlükten kaçmalarını sağlamayı kabul etmeleri akıl almaz” dedi.
Ocak ayında BMMYK, İsrail’i tehcir planını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. 2015 ve 2017 yılları arasında İsrail tarafından sınır dışı edilen en az 80 sığınmacı “Avrupa’ya tehlikeli ilerleyen yolculuklarla hayatlarını tehlikeye attı” dedi.
Bir BMMYK sözcüsü William Spindler “yol boyunca,” Akdeniz’i İtalya’ya geçerek hayatlarını bir kez daha tehlikeye atmadan taciz, işkence ve gasp gördü “dedi.
Son Yorumlar