IMF, yakın vadede küresel büyümeyi sürdürüyor, ancak bunun ötesinde riskler var
Uluslararası Para Fonu 17 Nisan’da yaptığı açıklamada, küresel ekonominin ABD ve Avrupa’da daha hızlı büyümenin hızlandıracağını ancak bu risklerin artmasının ardından gelecek yıl boyunca güçlü bir büyüme göstereceğini umuyor.
Dünya Ekonomik Görünümüne ilişkin son güncellemede, IMF, ABD ve AB’deki büyüme tahminlerini Ocak ayına kıyasla artırmasına rağmen, 2018 ve 2019’da dünya büyümesini yüzde 3,9 olarak tahmin ediyor.
Bu, geçen sene görülen yüzde 3,8’lik küresel büyümede bir iyileşme oldu, ancak Ocak ayındaki tahminlerden hiç değişmedi.
Ancak Fon, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi ve ABD’nin vergi indirimlerinden elde edilen olumlu etkilerin geri çevrilmesi durumunda, “momentumun güvence altına alınmadığına” dikkat çekiyor.
IMF Baş Ekonomisti Maurice Obstfeld, “İyi yakın vadeli haberlere rağmen, uzun vadeli beklentiler daha fazla canlanıyor” dedi.
IMF, Aralık ayında onaylanan ABD vergi indirimlerinin önümüzdeki yıl boyunca daha yüksek bir büyüme kaydedeceğini söyledi.
Her iki yıl için tahminlerini iki onda artırarak 2018 için yüzde 2,9 ve 2019’da yüzde 2.7’ye yükseltti.
Ancak Obstfeld, uyaranın “büyük ölçüde geçici” olduğu konusunda uyardı.
Raporda, ABD’deki yükselişin yüksek dünya genişlemesinin çoğunu hesaba katması nedeniyle, 2019’un ötesindeki “küresel büyümenin tahmin ufkuyla yüzde 3.7’ye düşeceği tahmin ediliyor” dedi.
“BİZE. Vergi reformu 2020’de başlayan ivmeyi azaltacak ve ardından daha da kuvvetle “2023’te bazı yatırım hükümlerinin devreye girmesiyle başlayacak.
IMF, önümüzdeki birkaç çeyrek döneminin ötesinde “aşağı yönlü zayıflamaya” yönelik riskler konusunda uyardı.
Diğer gelişmiş ekonomiler gibi, Amerika Birleşik Devletleri de büyümeyi azamileştirecek ve “yaşlanan nüfuslar ve daha az üretkenlik nedeniyle geri adım atmaya” başlayacak.
Son yıllarda artan dünya ticaretinin büyümeye yardımcı olması gerçeğine rağmen, faydalar hakkında kamu şüpheciliğinde bir artış yaşanmış, ticaret anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesine ve sürtünmenin artmasına neden olmuştur.
Obstfeld, “Bu büyük ekonomilerin, geniş çaplı bir ekonomik genişleme döneminde ticaret savaşıyla flört etmesi, paradoksal görünebilir – özellikle de genişleme yatırım ve ticarete çok fazla bağımlı olduğunda,” dedi.
O, “ticaret kısıtlamalarının ve karşı kısıtlamaların umudu, güvenin altını kazmaya ve küresel büyümeyi zamanından önce iptal etmeye yönelik tehdit” diye uyardı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay çelik ve alüminyum ithalatına yönelik güçlü vergiler getirdi ve on milyarlarca Çin malına daha fazla empoze etmekle tehdit etti. Bu da Pekin’i giderek artan bir dizi tehdide yanıt vermesini istedi.
IMF başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz hafta hükümetleri “bütün biçimlerinde korumacılığın önünü açacak” konusunda uyardı, zira ticaret sürtüşmelerinin maliyetler arttıkça yoksul tüketicilere zarar verdiğini ve dünya çapında refahı genişleten bir sistemi de zayıflattığını söyledi.
Bunun yerine, IMF, ABD ve diğerlerinin “büyümeyi güçlendirmek, faydalarını daha yaygın bir şekilde yaymak (ve) insanlara yapılan yatırımlar yoluyla ekonomik fırsatı genişletmek” ile küreselleşme ve teknolojik ilerlemeler konusundaki kaygıya cevap vermesi gerektiğini savunuyor.
Trump’un da belirttiği gibi, ticaret açığının düşürülmesi yerine ABD ticaret hareketlerinin 2019 yılına kadar 150 milyar dolar artabileceğini söyledi.
Ve fon, ticaret çatışmasının kötüleşmesinin küresel büyümenin yanı sıra piyasa güvenine daha geniş etkileri olabileceği konusunda uyarıyor.
Raporda, ABD hisse senetleri 2018’in ilk haftalarındaki rekorları tekrarlamak için çıktıktan sonra tökezlenen ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı nedeniyle Şubat ayının başlarında ve Mart ayında piyasa çalkantılarına değinildi. Dow, sonunun neredeyse yüzde 10’unu kaybetti. Mart ayı 26.616.71 kayıttan 26 Ocak’a ulaştı.
Hızlı düşüş, “varlık fiyatlarının hızla düzeltilebileceği ve potansiyel olarak yıkıcı portföy ayarlamalarını tetikleyebileceği konusunda uyarıcı bir hatırlatma işlevi görmelidir”.
IMF, Avro bölgesi tahminini 2018 için% 2.4’e yükseltti. Bu rakam, Ocak ayı tahminine kıyasla iki ondalık bir yukarı yönlü revizyon gerçekleştirdi. Ancak 2019 için tahmin yüzde değişmedi.
Japonya’nın büyümesi, bu yılın ocak ayında yüzde 10’luk bir artış kaydetti. Bu rakam, Ocak’ta 5’lik bir artış kaydedildi ve 2019’da yüzde 0,9’a geriledi.
Küresel büyümenin temel etkenleri olan Çin ve Hindistan için tahminler Ocak ayına göre değişmedi. Çin’in yüzde 6,6 ve yüzde 6,4 oranında genişlemesi bekleniyor. Hindistan ise yüzde 7,4 ve yüzde 7,8 oranında artması bekleniyor.
Son Yorumlar