Düşüşte olan Türkiye’deki özel servet
Yeni Dünya Serveti tarafından yayınlanan yeni bir raporda, Türkiye’de yaşayan kişilerin sahip olduğu toplam özel servetin 2017’de yüzde 6 oranında düştüğü ortaya çıkarıldı.
“2017, servet büyümesi açısından Türkiye için mükemmel bir yıl değildi. Johannesburg merkezli şirketin araştırma sorumlusu Andrew Amoils, Şubat ayında Hürriyet gazetesine verdiği demeçte, “Türkiye’deki toplam servet 2017’de yüzde 6 oranında azaldı. İstanbul’da yapılan toplam servet, yıl boyunca benzer bir oranda düştü.” 27.
“İstanbul’da tutulan toplam servet 197 milyar dolar, dünya çapında 85. sırada … Türkiye genelinde toplam servet 780 milyar dolar, Türkiye dünya genelinde 30. sırada yer alıyor. Ankara’da tutulan toplam servet 45 milyar dolar “dedi.
Ankara sakinleri fakir
Türkiye’nin ana ekonomik merkezi olan İstanbul’da kişi başına düşen mülk, nakit, hisse senedi ve iş dünyası varlıkları gibi varlıkların tamamı dahil olmak üzere kişi başı toplam servet 13.107 dolar olarak tahmin edilmektedir. Hükümet fonları 10 Şubatta açıklanan raporda yer alan rakamlardan hariç tutuldu.
Başkent Ankara sakinleri tarafından tutulan kişi başına düşen toplam özel servet 8.264 dolar ulusal ortalamanın 9,652 doları altında.
Önde gelen şehirler: New York, Londra ve Tokyo
Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde düzenlenen özel zenginlikleri kapsayan rapora göre, en zengin olanlar, New York, Londra ve Tokyo’dur. Toplam özel servetin New York’ta 3 trilyon dolar, Londra’da 2.7 trilyon dolar ve Tokyo’da 2.5 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor.
Son 10 yıl içinde en hızlı artan servet oranına sahip şehirler San Francisco, Pekin, Şangay, Mumbai ve Sidney olarak gösteriliyor. Hindistan’ın ekonomik merkezi olan Mumbai ve önümüzdeki on yılda yakından izlenecek olan iki önemli Çin şehri olan Shenzhen ve Hangzhou’ya dikkat çekiliyor.
Türkiye’den göç eden milyonlar
Aynı şirketin Ocak ayı sonunda yayınladığı rapora göre, net varlıklarını en az 1 milyon dolara tutan yaklaşık 6,000 net bütçeli kişi (HNWI), Türkiye’yi 2017’de terk etti.
Birçoğu Avrupa’ya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındı.
“Türkiye, 2017’de HNWI’lerin önemli bir çıkışını yaşadı. Bu, 5.000’i aşkın HNWI’nin ülkeden ayrıldığı ikinci yıl oldu. Raporda, Türkiye, çıkacak olanların yerini alacak pek çok yeni HNWI üretmediği için, bu çıkışlar çok önemlidir “dedi.
Milyonerlerin Türkiye’den göç etmesinin ardındaki nedenler “medyanın yatırımları caydırıcı hükümet tarafından önlenmesi”, “ABD doları karşısında para birimi kaybı” ve “HNWI’lerin ülkeden büyük miktarda çıkması” idi.
Son Yorumlar